Мус от папая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мус от папая
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
22 мин.
Порции
4
"Поднесете летния мус от папая добре охладен и украсен със свежи листа от мента"

Необходими Продукти

  • папая - 400 г /1/2 плод/, почистен и обелен
  • захар - 50 г кристална
  • вода - 30 г
  • желатин - 3 и 1/2 листа, около 6.5 - 7 г
  • сметана - 200 г 35% масленост
  • пудра захар - 1 с.л. с връх
  • мента - свежи листа за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Папаята, която използвате за този плодов мус трябва да е добре узряла и мека.

Почистете и обелете по същия начин, както правите с обикновен пъпеш. Месестата част на плода, без кора и семки трябва да тежи 400 грама.

Нарежете на парченца и сложете на котлона с водата и кристалната захар. Тъй като папаята не е много сладък плод, може да подсладители и повече по ваш вкус. Аз лично харесвам този десерт с папая по-лек, затова слагам по-малко захар.

Бъркайте при слаб/умерен огън (90 градуса) за 7 минути, след това пасирайте на гладко пюре и оставете температурата да спадне до 70 градуса.

Хидратирайте желатина в студена вода и го сложете в плодовото пюре като разбъркате добре.

Готовата плодова част от муса оставете да изстине и приберете в хладилник.

Идва ред на сметаната, която предварително е добре да охладите, така резултата при разбиването и е по-добър.

Сипете я в купа, сложете една супена лъжица с връх пудра захар и разбийте до сгъстяване.

Приберете и нея в хладилника, докато стяга плодовото пюре. Нужно е да стане със същата консистенция като сметаната, а не да се втвърдява напълно на желе.

Последният етап е просто да смесите пюрето от папая (заделете от него 4 с.л.) и сметаната с плавни движения, за да остане сместа пухкава.

Получава се страхотен мус с лек и нежен вкус и бледооражев цвят.

Разсипете в малки стъклени чаши - 4 на брой или зависи от размера, с който разполагате.

Приберете плодовия мус в хладилник да стегне за 4 часа, като на половината на това време сложите върху кремчетата по лъжица от заделеното пюре от папая.

Поднесете муса от папая добре охладен и украсен със дъхави свежи листа от мента.

Изключително нежен и вкусен летен десерт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: