Начин на приготвяне
Празнична пита с украса от фондан за специален повод.
В топла вода натрошете маята, добавете захарта и 2 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и оставяте да бухне за 10 минути. В купа сипвате брашното, оформете кладенче и чукнете яйцата. Прибавете олио, кисело мляко, сол и активираната мая.
Разбърква се с вилица и замесвате средно меко тесто. Оставете да втаса в торбичка, намазана с олио, аз оставих в хладилника за 1 нощ.
Извадете, премесете тестото и отделете две малки топчета като мандарина. Останалото тесто разделете на две части. От едната оформете 8 малки питки около 15 см диаметъра. Долната част се нарязва на ленти, отгоре намажете с меко масло и навивате на рулце. Ще се ориентирате по снимките.
Второто тесто разделете на 3 части, разточете всяка на кора, намазва се с масло, редите една върху друга, без да намазвате последната. Срежете на 8 триъгълника, на всеки в средата правите разрез и от долу нагоре изтегляте връхчето и обръщате назад. Направете го върху хартия за печене, после прехвърлете в тава с диаметър 28-30 см.
Срещу всеки връх, сложете по едно рулци (вижте снимките). Последните две малки топки разточете на кора с диаметър 15 см, една върху друга слепени с масло. Нарежете на 8 триъгълника. На седем от тях прищипете двата края в широката част, да се оформи листо, а с дървено шишче притиснете в средата като жила.
Осмото триъгълниче се разтегля на лента и навивате като малка роза. Сложете в средата на питката. Оставете я за 30 минути да втаса. Предния ден, разточете бял фондан, изрежете цветенца, а в средата кръгчета розов фондан, залепете с малко вода с четка.
От 4 фитила, сплетени два по два, се оформя желаната цифра, моята е 60. И оставете да съхне на хладно, но не в хладилника. Втасалата питка се намазва с разбити жълтъци с малко олио и поръсете със семена.
Печете в загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 40-45 минути. Към края питката със сусам се покрива с фолио, за да не прегори.
Извадете от тавата върху решетка, намажете с масло и покривате с кърпа, за да е мека коричката.
Когато плетената питка се охлади, с малко вода от долната част, залепете листенцата, цифрата може да е в средата или просто пред питката.
Това е моята втора питка за празника ми. Бъдете здрави и успешни!