Начин на приготвяне
Водата и зехтинът се смесват и загряват до 37 градуса. В тях се разтварят маята и две лъжици захар.
Брашното се пресява в купа, добавят му се щипка сол, останалата захар и зрънцата анасон.
В средата се прави кладенче и в него се сипва течната смес с маята.
Замесва се гладко и мазно тесто, с което се работи поне 10 минути, за да се поеме добре зехтинът.
Оставя се да почине 15 минути, за да се отпусне и се разделя на 12-14 малки топчета.
Оформените сладки хлебчета се подреждат на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
Покриват се с прозрачно фолио и се оставят на топло да втасат за 1 час или докато бухнат в троен размер.
Намазват се със зехтин и се поръсват със кристална захар и зрънца анасон.
Сладките хлебчета Очиос се пекат в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване-20-25 минути.
Хапват се топли, намазани с масълце, сладко, течен шоколад или каквото ви душа иска :)
Когато хлебчетата изстинат и престоят няколко часа може да изсъхнат, затова в случай, че не ги консумирате на момента, ги съхранете в добре затворена херметическа кутия.