Начин на приготвяне
Маята се размива в малко прясно мляко, прибавят се 250 г брашно и се разбъркват на гладка каша, която се оставя да втаса на топло.
Останалото брашно се пресява със солта. Прибавят се разбитите със захарта яйца, омекналото масло, закваската и няколко супени лъжици прясно мляко.
Тестото се омесва добре, докато престане да се лепи по ръцете. Слага се в подходящ съд, покрива се и се оставя да престои на топло цяла нощ.
След това се измесва наново и от него се оформят малки кръгли хлебчета, които се натискат в средата, за да се образува вдлъбнатина.
Хлебчетата се намазват с разбито яйце и се пекат около 1 час в умерена фурна.
След като се извадят и поизстинат във вдлъбнатината на всяко хлебче се слага половинка изчистена кайсия или слива.
Коментари