Начин на приготвяне
Тези необикновени хлебчета от слънчева Испания са типични за провинция Хаен в област Андалусия.
Откакто ги пробвах испанските хлебчета, съм влюбена в тяхната крехка текстура и хрупкава коричка, а за вкуса дори не мога да намеря дума - просто трябва да се опитат.
Характерното за хлебчетата Очиос е, че се приготвят с много зехтин, имат лек дъх на анасон и могат да бъдат както сладки, така и солени. Също в зависимост от зоната, те се приготвят в различни форми.
Аз ви ги представям в соленият вариант и тяхната традиционна кръгла форма.
В случай че искате да ги направите сладки, само изключете солта в тестото или я редуцирайте до 1 щипка, а добавете две лъжици захар. Също така при сладките хлебчета изключваме червения пипер и поръсваме със захар.
Ето и рецептата за тези очарователни хлебчета:
Водата и зехтинът се смесват и загряват до 37 градуса. В тях се натрошава и разтваря маята.
Хубаво се разбърква и към течната смес се пресява брашното със солта (или се слага захар, ако се правят сладки Очиос).
Слага се и лъжица семенца от ароматен анасон и се замесва хлебно тесто.
Особеното на тестото, е че е мазничко и почти няма да ви лепне, но все пак се изисква да се меси поне 15 минути и при нужда се поръсва малко брашно.
Дори да ползвате кухненски робот за обработка на тестото, не съкращавайте много времето.
От готовото тесто направете 12 топчета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене, оставяйки разстояние между всяко, за да не слепнат при бухването им.
Намажете със зехтин, покрийте с кърпа и оставете да втасат за 1 час на топло. Добре е кърпата да не докосва тестото.
Втасалите Очиос намажете пак със зехтин, тъй като предишният вече ще е попил (нали са зехтинови хлебчета, та добре оправдават името си.
Поръсете със едра сол на люспи и червен пипер (или захар, съответно за сладките).
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и веднага свалете температурата на 180 градуса.
Печете 25 минути или до лек златист загар.
През последните 5 минути може да сложите отгоре пласт алуминиево фолио, за да не загаря и нагарча червения пипер.
Хапвайте тези чудни питки топли или изстинали. Ползвайте ги за сандвичи или вкусна закуска, а ако сте си направили от сладките Очиос, то идеално биха се комбинирали с течен шоколад, намазани с масълце или сладко.
Опитайте андалуските зехтинови хлебчета Очиос и споделете.