Начин на приготвяне
Боровинките се почистват много внимателно от листата.
Не трябва да остават следи от клонки или листа.
Слагат се в голям гевгир, така че да могат да се разположат в гервира, без да са една върху друга т.к. се нараняват и мачкат.
Измиват се много внимателно на лека струя вода или под душ.
Оставят се да се отцедят от водата, без да се разбъркват с ръка или лъжица.
След като се отцедят, внимателно се изсипват в дълбока тенджера.
Кафявата мокра захар се изсипва предварително в купа и с лъжица се натрошават бучките, така че захарта да стане без бучки.
Захарта се изсипва внимателно върху боровинки в тенджерата.
Тенджерата се похлупва с капак и се оставя 24 часа на стайна температура.
След като са престояли, боровинките се слагат да се варят на много слаб огън.
Първоначално не се разбъркват, докато захарта не започне да се топи и бъркането да е възможно без нараняване на боровинките.
Вари се 40 мин на слаб огън при периодично разбъркване.
След като се свали от огъня, тенджерата с любимото боровинково сладко се оставя 20 мин върху дървена дъска, покрита с тензух, след което се изсипва в сухи бурканчета.
Всяко бурканче се покрива с тензух и ластик и се оставя няколко дни на стайна температура, след което се поставят капачките на бурканчета.
Съхранява се сладкото от боровинки с кафява захар извън хладилник, като не е необходимо друго консервиране.