Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Веган лимонов кекс с боровинки

Веган лимонов кекс с боровинки

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Веган лимонов кекс с боровинки
Снимка: Рая Андонова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Този лимонов кекс е любим на всички, не само на веганите"

Необходими Продукти

  • брашно - 1¾ ч.ч. + още малко
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • захар - ¾ ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • кокосово мляко - ½ ч.ч., от консерва
  • растително мляко - ¾ ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • лимонов сок - 3 с.л. + 1 с.л., прясно изцеден
  • лимонова кора - от ½ лимон
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • боровинки - 150 грама
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното с бакпулвера и солта.

Боровинки се поръсват с 1 с.л. брашно и се разбъркват. Оставят се настрана

В дълбока купа се изсипва захарта, налива се олиото, двата вида мляко, 3 с.л. от лимоновия сок, добавя се лимоновата кора и ванилията. Разбърква се добре.

Към течната смес се прибавя пресятото брашно и се разбърква до получаване на хомогенна смес.

Накрая се добавят и боровинките и се разбърква да се смеси всичко.

В намазнена и набрашнена форма за кекс или тавичка се изсипва сместа.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 165 - 170 градуса до изваждане на суха клечка за зъби.

Когато е готов кексът с боровинки, се оставя поне още 10 минути в тавичката, преди да се извади. Оставя се да изстине изцяло, преди да се залее с глазурата и да се разреже.

За глазурата на кекса към 1 с.л. лимонов сок се прибавя малко по малко пудра захар и се разбърква до разтварянето, докато се сгъсти достатъчно, за да става за глазура, но и да не е прекалено гъста да се маже.

Веган лимонов кекс с боровинки е разкошен постен сладкиш. Към него може да се сервира топка веган сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: