Начин на приготвяне
Най-напред сваряваме телешкия език в подсолена вода. За варенето може да се ползва и тенджера под налягане - така става най-бързо за около 50 минути. След сваряване езикът се кисне в студена вода за 5 минути, след което го белим.
После правим малки прорези в него и в тях слагаме обелените малки чеснови скилидки. В останалите прорези слагаме парчета беконче.
Така приготвения език печем в намаслена със свинската мас тава на 190 градуса, където сме добавили и виното. Докато езикът се пече, го поливаме с виненото сосче. Печем до приятен загар и аромат.
Накрая нарязваме езика, поръсваме с настърган кашкавал, докато е още горещ. По желание поръсваме с копър и сервираме с гарнитура от картофки и листа от маруля.
Истински сборджийски мезелък - наздраве!