Сборджийски мезелък

Сборджийски мезелък2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
130 мин.
Порции
1
"Истински сборджийски мезелък - наздраве!"

Необходими Продукти

  • телешки език - 1 бр.
  • бекон - 120 г свински
  • свинска мас - 25 г
  • кашкавал - 150 г
  • бяло вино - 1 в.ч.
  • чесън - 5 - 6 малки скилидки
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред сваряваме телешкия език в подсолена вода. За варенето може да се ползва и тенджера под налягане - така става най-бързо за около 50 минути. След сваряване езикът се кисне в студена вода за 5 минути, след което го белим.

После правим малки прорези в него и в тях слагаме обелените малки чеснови скилидки. В останалите прорези слагаме парчета беконче.

Така приготвения език печем в намаслена със свинската мас тава на 190 градуса, където сме добавили и виното. Докато езикът се пече, го поливаме с виненото сосче. Печем до приятен загар и аромат.

Накрая нарязваме езика, поръсваме с настърган кашкавал, докато е още горещ. По желание поръсваме с копър и сервираме с гарнитура от картофки и листа от маруля.

Истински сборджийски мезелък - наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: