Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Малинова панакота Дамски каприз

Малинова панакота Дамски каприз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Малинова панакота Дамски каприз
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
12
"Един съвет от нас - да не забравите да поднесете на гостите си тази малинова панакота с домашен малинов ликьор"

Необходими Продукти

  • За малиновия слой
  • малини - 1 ч.ч. с връх, пресни плодове
  • сметана - 500 мл с високa масленост
  • прясно мляко - 100 мл.
  • бурбонска ванилова захар - 1 пакетче, на Йоткер
  • желатин - 1 пакетче / 10 г, на Йоткер/
  • прясно мляко - 60 мл. / студено/
  • малиново сладко - 3 с.л., от сиропа
  • пудра захар - 2 с.л.
  • лайм - 1 с.л. кората на плода
  • шоколадова мента - свежи листенца
  • за желирания пласт
  • желатин - ½ пакетче / 5 г/
  • малини - 36 бр. по желание
  • сок от малини - 4 с.л. за желатина
  • сок от малини - 100 мл
  • ликьор от малини - 50 мл /по рецепта/
  • плодове - 12 бр. пресни за аранжиране
  • боровинки - 12 бр., за аранжиране
  • маточина - свежи листенца за аранжиране
  • мазнина - спрей за напръскване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази уникална панакота са ви необходими 12 бр. силиконови формички.

Малините сме почистили, измили и подсушили от вечерта.

За десертчетата използвам силиконови чашки с форма на цвете / в наличност/.

За да ги извадим по-лесно, ги напръскваме със спрей мазнина и ги оставяме на страна.

Първо, приготвяме желирания слой.

Желатина смесваме с 3 с.л. подсладен малинов сок.

Можете да използвате и сока от компот. Разтваряме го на водна баня и го смесваме с ликьора и останалото количество малинов сок.

С лъжица пълним внимателно 1/3 от обема на формичките.

Вдлъбнатината им ми позволи да поставя по три малинови плодчета.

Поставяме формите в хладилника за около час, за да стегне желето.

През това време приготвяме малиново-сметановия пласт.

Желатина разтваряме в определеното количество студено мляко.

След като се резорбира, го загряваме на водна баня до втечняването му.

Сметаната, прясното мляко, ванилията и пудрата захар се смесват в подходяща касерола и се загряват на умерена температура при непрекъснато разбъркване.

След като сметаната е с висок процент масленост, то прибавянето на прясното мляко придава пухкавост и ефирност на крема.

Преди сместа да заври, се прибавя настърганата на ситно лимонена коричка.

Сметановия крем оставяме да се охлади, след което последователно прибавяме към него разтворения желатин и пасираните в блендер пресни плодчета.

Следва ароматното малиново сладко, което допълнително подслажда десерта и придава онази характерна лятна свежест на рубинените плодове в десерта.

Накъсваме и 6-7 листенца от шоколадовата мента, чийто характерен послевкус и фина, сладникава миризма допринасят удоволствие във всяка хапка от летния десерт.

С помощта на лъжица пълним от малиново-сметановата смес до ръбчето на формичките.

Връщаме ги в хладилника за около още 3-4 часа.

Поднасяме Малинова панакота Дамски каприз охладена.

Аранжираме със свежи ментови листенца и боровинки за разкош.

Добро съчетание към летния десерт е чаша малинов ликьор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: