Начин на приготвяне
За тази уникална панакота са ви необходими 12 бр. силиконови формички.
Малините сме почистили, измили и подсушили от вечерта.
За десертчетата използвам силиконови чашки с форма на цвете / в наличност/.
За да ги извадим по-лесно, ги напръскваме със спрей мазнина и ги оставяме на страна.
Първо, приготвяме желирания слой.
Желатина смесваме с 3 с.л. подсладен малинов сок.
Можете да използвате и сока от компот. Разтваряме го на водна баня и го смесваме с ликьора и останалото количество малинов сок.
С лъжица пълним внимателно 1/3 от обема на формичките.
Вдлъбнатината им ми позволи да поставя по три малинови плодчета.
Поставяме формите в хладилника за около час, за да стегне желето.
През това време приготвяме малиново-сметановия пласт.
Желатина разтваряме в определеното количество студено мляко.
След като се резорбира, го загряваме на водна баня до втечняването му.
Сметаната, прясното мляко, ванилията и пудрата захар се смесват в подходяща касерола и се загряват на умерена температура при непрекъснато разбъркване.
След като сметаната е с висок процент масленост, то прибавянето на прясното мляко придава пухкавост и ефирност на крема.
Преди сместа да заври, се прибавя настърганата на ситно лимонена коричка.
Сметановия крем оставяме да се охлади, след което последователно прибавяме към него разтворения желатин и пасираните в блендер пресни плодчета.
Следва ароматното малиново сладко, което допълнително подслажда десерта и придава онази характерна лятна свежест на рубинените плодове в десерта.
Накъсваме и 6-7 листенца от шоколадовата мента, чийто характерен послевкус и фина, сладникава миризма допринасят удоволствие във всяка хапка от летния десерт.
С помощта на лъжица пълним от малиново-сметановата смес до ръбчето на формичките.
Връщаме ги в хладилника за около още 3-4 часа.
Поднасяме Малинова панакота Дамски каприз охладена.
Аранжираме със свежи ментови листенца и боровинки за разкош.
Добро съчетание към летния десерт е чаша малинов ликьор.