Пиле Кабса

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пиле Кабса
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Това пилешко ястие е толкова наситено с вкусове и аромати, че човек трудно може да спре да го хапва"

Необходими Продукти

  • пиле - 600 г (бутчета или 1/2 пиле нарязано на части)
  • ориз басмати - 320 г
  • лук - 1 по - голяма глава
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • черен пипер - 1 ч.л. фино смлян
  • карамфил - 4 гвоздейчета
  • дафинов лист - 1 бр.
  • канела - 1/2 ч.л. или на вкус
  • джинджифил - 1 ч.л. пресен, настърган
  • лимонова кора - 1 с.л. фино настъргана
  • кардамон - 1 ч.л на прах
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • куркума - 1 ч.л или шафран 2 - 3 щипки
  • кайенски пипер - 1 - 2 сухи чушлета (по желание)
  • пилешки бульон - 1 л. + вода за доливане
  • олио - 5 с.л (или зехтин)
  • краве масло - 2 с.л
  • сол - на вкус
  • бадеми - за поръсване
  • златни стафиди - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кабса е ястие с ориз и месо, произхождащо от Саудитска Арабия. И както всички арабски гозби, и тази е богата на аромати и много подправки.

Месото, което използваме за нашата рецепта е пилешко.

То се натрива с част от подправките, малко сол и зехтин и се оставя за час- два в хладилник. Ако се маринова от предния ден, би било още по-добре.

Оризът басмати се накисва във вода за около 45 минути и след това хубаво се измива.

Лукът и морковът се почистват и накълцват. Запържват се в олио и масло до омекване. Добавят се и нарязаните чушка и чесън, а след това и доматите - настъргани или смлени.

Когато всичко се запържи добре, се слагат всички подправки, лимоновата кора, сол и пилето на парчета.

Готви се две минути и се налива топъл пилешки бульон.

Ястието се вари до готовност на месото, около 35 минути.

Пилешките мръвки се изваждат и се долива вода, ако е изврял бульонът.

Слага се ориз, като се има предвид, че над него трябва да има малко над един пръст течност (все пак се консултирайте и с указанията на пакета).

Хубаво е да готвите в широк и дълбок съд или тиган, за да не е на прекалено дебел пласт оризът.

Вари се на умерен огън до поемане на течността около 18 минути и накрая се подрежда отгоре пилето. При варенето оризът не се бърка.

Пилето с ориз се поръсва с леко запечени или запържени бадеми (ако ползвате филирани може и сурови) и стафиди. От топлината стафидите ще омекнат.

По желание се слага и наситнен свеж магданоз.

Ароматът, който се разнася из цялата кухня, готвейки това ястие, е просто неустоим. Вкусът е още по-завладяващ и човек не може да спре да си похапва от това разкошно пиле Кабса, наситено с толкова много аромати!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: