Начин на приготвяне
Кабса е ястие с ориз и месо, произхождащо от Саудитска Арабия. И както всички арабски гозби, и тази е богата на аромати и много подправки.
Месото, което използваме за нашата рецепта е пилешко.
То се натрива с част от подправките, малко сол и зехтин и се оставя за час- два в хладилник. Ако се маринова от предния ден, би било още по-добре.
Оризът басмати се накисва във вода за около 45 минути и след това хубаво се измива.
Лукът и морковът се почистват и накълцват. Запържват се в олио и масло до омекване. Добавят се и нарязаните чушка и чесън, а след това и доматите - настъргани или смлени.
Когато всичко се запържи добре, се слагат всички подправки, лимоновата кора, сол и пилето на парчета.
Готви се две минути и се налива топъл пилешки бульон.
Ястието се вари до готовност на месото, около 35 минути.
Пилешките мръвки се изваждат и се долива вода, ако е изврял бульонът.
Слага се ориз, като се има предвид, че над него трябва да има малко над един пръст течност (все пак се консултирайте и с указанията на пакета).
Хубаво е да готвите в широк и дълбок съд или тиган, за да не е на прекалено дебел пласт оризът.
Вари се на умерен огън до поемане на течността около 18 минути и накрая се подрежда отгоре пилето. При варенето оризът не се бърка.
Пилето с ориз се поръсва с леко запечени или запържени бадеми (ако ползвате филирани може и сурови) и стафиди. От топлината стафидите ще омекнат.
По желание се слага и наситнен свеж магданоз.
Ароматът, който се разнася из цялата кухня, готвейки това ястие, е просто неустоим. Вкусът е още по-завладяващ и човек не може да спре да си похапва от това разкошно пиле Кабса, наситено с толкова много аромати!
Добър апетит!