Начин на приготвяне
Обелете патладжана, осолете го и го оставете за около 30 минути във вода, за да пусне горчивината си.
Изпържете го след това в малко мазнина.
Нарежете на дребно праза и го запържете и него в дълбок тиган с малко зехтин.
Добавете морковите, а малко след това и каймата - продължете да ги пържите.
Налейте бялото вино и го изчакайте да изври.
Добавете доматеното пюре, босилека, индийското орехче, черния пипер и солта и варете всички продукти заедно още около 15 минути.
За соса разтопете маслото заедно с олиото в касерола.
Добавете брашното и го пържете, докато промени цвета си.
Налейте прясното мляко при непрекъснато бъркане и овкусете след това с подправките.
Варете соса Бешамел до постигане на желаната от вас гъстота.
Сипете малко от него в тавичка и отгоре подредете ред кори. Добавете от сместа отгоре, наредете малко пържен патладжан и отгоре отново залейте с Бешамела.
Продължете да редувате продуктите до изчерпване на количествата.
Завършете домашната лазаня със соса, поръсете отгоре с настърган кашкавал и я запечете на 200 °C до златисто.
Лазанята с патладжан и бешамелов сос е много апетитна.
Добър апетит!