Начин на приготвяне
Кайсиите се измиват много добре.
Почистват се от костилките като се разделят на две.
Премахват се кайсии, които са наранени или меки.
В суха тенджера се слагат почистените кайсии.
Отгоре се наръсват с половината от кафявата захар.
Прибавя се бурбонската ванилова захар, след което се прибавя останалата кафява захар.
Тенджерата се похлупва с капак и се оставя 24 часа на стайна температура.
След като са престояли 24 часа, кайсиите се слагат да се варят на слаб огън.
След като заври и започне да се пени, сладкото се отпенва с решетъчна лъжица.
Разбърква се много внимателно, като се внимава плодовете да не се разкъсват.
Вари се, докато сладкото се сгъсти и при капване на капка от кайсиевото сладко върху суха чиния капката не трябва да се стича.
Лимонтузуто се счуква в хаванче.
След като сладкото се свари, се прибавя лимонтузуто.
Разбърква се много добре и се сваля от огъня.
Тенджерата се слага върху дървена дъска за 30 мин, като се похлупва с решетъчен капак, за да не се получава конденз.
След това ароматното домашно сладко се слага в буркани, които се завиват с тензух и конец.
Оставя се няколко дни на стайна температура кайсиевото сладко с кафява захар, след което се слагат капаците на бурканите.