Начин на приготвяне
В продълговат съд (бурканче или пластмасова кутийка с капак) сипете олиото и млякото.
Добавете малко сол на вкус. Разбийте с пасатор на най-високата скорост до получаването на желаната гъстота. Използвайте качествено олио, за да се получи майонезата.
Ако не е достатъчно калорично, то има опасност да не се сгъсти домашната майонеза.
В тази ситуация може да опитате да добавите още олио. Но обикновено в първата секунда в която пуснете пасатора си личи дали ще се получи гъстота или не.
Спазвайте пропорцията олио-прясно мляко СТРИКТНО и използвайте качествено олио!
Накълцайте всички подправки на много ситно и ги миксирате. Настържете обеленият и измит чесън. Изцедете сок от лимон.
Смесете всички подправки, чесъна и една-две чаени лъжички сок от лимон с готовата майонеза. Разбъркайте добре.
Сервирайте с любима храна и се насладете на Прованса във вкуса!
Провансалската чеснова майонеза е готова.