Начин на приготвяне
За тестото разбийте 1 яйце с чаена лъжица сол. Смесете със водата и олиото. В купа пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сипете течната смес и лъжица оцет.
Омесете гладко и еластично тесто и го приберете в набрашнена купа или плик. Оставете го за 2-3 часа на стайна температура и после за 1 нощ в хладилник.
По този начин се образуват глутенови връзки без да има в тестото набухвател. Аз използвам специално брашно за баници и не зная дали е от него, или по принцип би се получило същото със всяко едно брашно.
На другия ден извадете тестото и го оставете да се отпусне на стайна температура поне за час - както си е в купата или плика.
През това време си пригответе плънката за бюрека.
Накълцайте праза и обелете и настържете на едро ренде картофите.
Задушете в олиото двата зеленчука до омекване и после, за да не загаря праза сипете около 100 мл вода на два пъти. Така и настърганите картофи ще омекнат идеално.
Сложете каймата, сол, двата вида пипер и при нужда още малко водичка. Бъркайте, за да стане каймата на трохи и да промени цвета си.
Оставете плънката да изстине.
Разделете тестото на 7 еднакви топки. Всяка от тях разточвайте върху добре набрашнен плот на тънка, полупрозрачна кора. Това е и най-трудната част от изготвянето на баницата, но дори и да нямате опит, ако сте набрашнили добре плота то без проблем ще разточите фините кори.
При използването на специалното брашно за баници дори е още по-лесно, тъй като то придава еластичност на тестото и трудно се къса.
Всяка кора мажете с разбито с млякото и малко сол яйце и разпределяйте от плънката равномерно.
Завивайте на руло, а после подреждайте в намазнена тава под формата охлюв.
Когато сте оформили вашия бюрек, намажете го много обилно с меко масло и оставете за 20 минути.
Печете турската баница бюрек с кайма в загрята на 180 градуса фурна до хубав, златист загар.
Похапвайте с чаша айрян.
Добър апетит!