Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Турска баница бюрек с кайма

Турска баница бюрек с кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Турска баница бюрек с кайма
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
22/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Ето какъв ще бъде днешният обяд на цялото семейство, нали?"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 320 г + за доомесване и поръсване на плота
  • вода - 125 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • Плънка
  • кайма - 350 г телешка
  • праз - 100 г
  • картофи - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • червен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • олио - 5 с.л. или зехтин
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 45 г
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото разбийте 1 яйце с чаена лъжица сол. Смесете със водата и олиото. В купа пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сипете течната смес и лъжица оцет.

Омесете гладко и еластично тесто и го приберете в набрашнена купа или плик. Оставете го за 2-3 часа на стайна температура и после за 1 нощ в хладилник.

По този начин се образуват глутенови връзки без да има в тестото набухвател. Аз използвам специално брашно за баници и не зная дали е от него, или по принцип би се получило същото със всяко едно брашно.

На другия ден извадете тестото и го оставете да се отпусне на стайна температура поне за час - както си е в купата или плика.

През това време си пригответе плънката за бюрека.

Накълцайте праза и обелете и настържете на едро ренде картофите.

Задушете в олиото двата зеленчука до омекване и после, за да не загаря праза сипете около 100 мл вода на два пъти. Така и настърганите картофи ще омекнат идеално.

Сложете каймата, сол, двата вида пипер и при нужда още малко водичка. Бъркайте, за да стане каймата на трохи и да промени цвета си.

Оставете плънката да изстине.

Разделете тестото на 7 еднакви топки. Всяка от тях разточвайте върху добре набрашнен плот на тънка, полупрозрачна кора. Това е и най-трудната част от изготвянето на баницата, но дори и да нямате опит, ако сте набрашнили добре плота то без проблем ще разточите фините кори.

При използването на специалното брашно за баници дори е още по-лесно, тъй като то придава еластичност на тестото и трудно се къса.

Всяка кора мажете с разбито с млякото и малко сол яйце и разпределяйте от плънката равномерно.

Завивайте на руло, а после подреждайте в намазнена тава под формата охлюв.

Когато сте оформили вашия бюрек, намажете го много обилно с меко масло и оставете за 20 минути.

Печете турската баница бюрек с кайма в загрята на 180 градуса фурна до хубав, златист загар.

Похапвайте с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: