Начин на приготвяне
За този плодов тарт дълбока купа се смесват нарязаното на кубчета студено масло и захарта.
Размесват се с помощта на ръцете, прибавят се яйцето, малко след това брашното и солта.
Замесва се твърдо тесто за тарта, оформя се на топка, завива се във свежо фолио и поставя в хладилника за около половин час.
През това време се подготвят сините сливи. Те се се измиват, подсушават, разрязват на две, а костилките им се отстраняват.
За пълнежа, първо, се разбиват яйцата със захарта, докато побелеят.
Прибавят се изварата и заквасената смес.
След разбъркване се добавя нишестето и отново сместа се разбърква до гладка еднородна консистенция.
Тесто се разточва и оформя на правоъгълна или кръгла кора. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене, и се набожда с вилица на места.
Отгоре се разпределя равномерно пълнежа със извара, а върху него се нареждат сините сливи с месестата част нагоре. Накрая сладкишът със сини сливи се поръсват кафява захар .
Тартът със сини сливи и извара се пече в предварително загрята на 190 °C за около 45 минути.