Начин на приготвяне
Коприва с ориз и орехи за любителите на ориз без месо.
Дехидратираната коприва се попарва във вряща вода за 10 минути, за да омекне. По желание се нарязва на ситно или се оставя на по-едри листа.
В сезона, когато разполагате с прясна коприва, може да използвате такава, но в по-голям грамаж, тъй като сушената почти не тежи в сравнение с прясна или замразена.
Бульонът от попарването се запазва и ще се използва в ястието с ориз.
Лукът се накълцва и се запържва с малко сол до леко златисто в олиото и маслото.
Добавя се ориз, измит от нишестето, и се бърка две минути, за да се запържи.
Слагат се копривата, чубрицата, черен пипер, подправка, за ориз и орехите, а след още минута се налива една чаша от копривения бульон. Готви се до поемането на течността.
Още твърдият ориз се прехвърля в правоъгълна тавичка и се долива бульон (може и примесен с вода, ако не достига) в съотношение 2.5:1 или според сорта, който използвате, консултирате се с указанията на пакета.
Тавичката се пъха в загрята на 200 градуса фурна и се пече до поемане на течността и набъбване на ориза. Накрая може температурата да се вдигне до 220 градуса, ако забележите, че оризът е готов, а водата все още не е напълно извряла.
Ястието от ориз с коприва се поднася с хубаво домашно кисело мляко!
Добър апетит!
Коментари