Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сватбена пита за църква

Сватбена пита за църква

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Сватбена пита за църква
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
29/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Пожелайте още много щастливи мигове на влюбените с тази красива сватбена пита за църква"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 350 мл топла
  • кисело мляко - 3 с.л
  • яйца - 2 бр+1 жълтък за намазване
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Отделете една средно голяма топка за среда на питката. Другото тесто разделете на 4 части.

Разточете една топка на кръгла кора. Намажете я с олио и върху нея сложете втора разточена кора.

Пак намажете с олио и така наредете всички кори, като последната не се намазва.

Разрежете всички кори на 8 триъгълника, като поне 2-3 пръста от външната страна, не го режете.

Взимате един лист от триъгълника и го обръщате навън. След това взимате следващия лист от същия триъгълник и го обръщате пак навън, но леко застъпвате другия триъгълник.Така правите с всички триъгълници.

След това продължавате с останалите, докато подредите цялата пита. В средата поставете отделената топка тесто.

Оставете питката да втаса, намажете с жълтък разбит с малко прясно мляко.

Подредете украсата от соленото тесто и печете на 200 градуса около 35 минути.

Сватбената пита за църква е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: