Начин на приготвяне
Измиваме си добре смокините и си изрязваме дръжките им. Посипваме ги със захарта и ги поставяме на котлона на слаб огън.
След като започнат да врат, леко ги разбъркваме, за да не се раздробят. Когато заврат, оставяме за 5 минути и после отстраняваме.
При завирането се образува тъмна пяна, която премахваме.
Отстраняваме смокините и оставяме да изстинат настрана. Тази процедура се повтаря няколко пъти.
Лимонената киселина прибавяме тогава, когато ви харесва цвета на самото сладко от смокини. Именно тя запазва този цвят.
Когато ни хареса и гъстотата на сладкото, го отстраняваме.
Започваме да сипваме в бурканчета, докато е още топло, затваряме с капачки и обръщаме с капачката надолу.
Оставяме така, докато изстинат, и прибираме сладкото от цели небелени смокини за зимата.