Начин на приготвяне
Накълцайте праза и го задушете в 30 г. от маслото за 5 минути на умерен огън.
Добавете морковите на тънки кръгчета, картофите на малки парченца или люспи и граховите зърна.
Налейте около 500 мл вода, посолете и варете 20 минути под капак.
Проверете дали зеленчуците са сварени и ако им трябва още малко, продължете да готвите още 5 минути. Пресният грах по принцип има нужда от малко повече време пред замразения.
Налейте млякото, сложете останалото масло и черния пипер и оставете зеленчуковата крем супа да покъкри още 5 минути.
През това време си пригответе крутоните като нарежете хляба на малки кубчета.
Разтопете маслото и в него запечете крутоните.
Напръскайте ги с чеснов спрей или щипка чесън на прах и посолете леко.
Готовата грахова супа блендирайте или пасирайте, докато стане много гладка и нежна.
Определено с пасатор ще ви е по-трудно, отколкото с блендер, поради фините люспи на граха, които трябва да са перфектно смлени и да не се забелязват.
Разпределете в 6 малки купички горещата крем супа (като предястие), поръсете по желание със сварени цели грахови зърна и със приготвените хрупкави и ароматни крутони.
Разкошна крем супа Сен Жермен!