Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с конопено семе

Хляб с конопено семе

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Хляб с конопено семе
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Щом започнете да правите свой собствен хляб с конопено семе, ще се пристрастите към него!"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 300 г пълнозърнесто /3 ч.ч./
  • брашно от спелта - 200 г светло /2 ч.ч./
  • суха мая - 1 ч.л. активна
  • сол - ¼ чаена лъжичка
  • семена от коноп - 45 г /1/3 ч.ч./(препечени и смлени)
  • топла вода - 300 мл
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двете брашна от спелта, сухата мая и солта в голяма купа.

Поставете конопеното семе в плитък тиган и препечете на среден огън за няколко минути или докато започнете да усещате прекрасна препечена миризма (разбърквайте семената често и ги наблюдавайте, да не изгорят)

След като изстинат, семената от коноп се смилат на пясък в хаванче и се добавят към брашнената смес.Тук е моментът, ако желаете, да добавите и други семена или сушени плодове като смокини например, нарязани предварително на парченца.

Изсипете топлата вода и две супени лъжици зехтин в брашното и разбъркайте, докато стане „рошава каша“.

След това го извадете сместа от купата и омесете внимателно, докато тестото стане гладко (очаквайте тестото да е леко лепкаво).

Оформете топка с тестото и я поставете в намаслена и покрита купа, за да почине на топло място за около 1 час или докато тестото се вдигне до 1 ½ първоначалния си обем.

Загрейте фурната до 200°C.

Извадете тестото от купата и омесете внимателно само веднъж или два пъти, за да се оформи на топка.

Поставете върху тава за печене и направете няколко наклонени черти, ако желаете, след това поръсете със семки или само с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато тестото леко започне да пружина.

Поставете във фурната и печете в продължение на 40 минути или докато се чуе кух звук, когато докоснете основата на пълнозърнестия хляб.

Охладете върху решетка, нарежете хляба и се насладете!

И докато се опитвам да избягвам житото, този хляб, приготвен със спелта, е чудесна алтернатива. Спелтата съдържа по-малко глутен, по-лесно смилаема и е пълна с хранителни вещества, които пшеницата няма.

В тази рецепта можете да използвате и 100% пълнозърнесто брашно от спелта за по-тъмен, по-груб хляб, еднакво вкусен е. Орехите също са чудесно допълнение за още по-вкусен хляб.

Обещавам, след като започнете да правите свой собствен хляб с конопено семе, ще се пристрастите към него!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: