Начин на приготвяне
Смесете двете брашна от спелта, сухата мая и солта в голяма купа.
Поставете конопеното семе в плитък тиган и препечете на среден огън за няколко минути или докато започнете да усещате прекрасна препечена миризма (разбърквайте семената често и ги наблюдавайте, да не изгорят)
След като изстинат, семената от коноп се смилат на пясък в хаванче и се добавят към брашнената смес.Тук е моментът, ако желаете, да добавите и други семена или сушени плодове като смокини например, нарязани предварително на парченца.
Изсипете топлата вода и две супени лъжици зехтин в брашното и разбъркайте, докато стане „рошава каша“.
След това го извадете сместа от купата и омесете внимателно, докато тестото стане гладко (очаквайте тестото да е леко лепкаво).
Оформете топка с тестото и я поставете в намаслена и покрита купа, за да почине на топло място за около 1 час или докато тестото се вдигне до 1 ½ първоначалния си обем.
Загрейте фурната до 200°C.
Извадете тестото от купата и омесете внимателно само веднъж или два пъти, за да се оформи на топка.
Поставете върху тава за печене и направете няколко наклонени черти, ако желаете, след това поръсете със семки или само с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато тестото леко започне да пружина.
Поставете във фурната и печете в продължение на 40 минути или докато се чуе кух звук, когато докоснете основата на пълнозърнестия хляб.
Охладете върху решетка, нарежете хляба и се насладете!
И докато се опитвам да избягвам житото, този хляб, приготвен със спелта, е чудесна алтернатива. Спелтата съдържа по-малко глутен, по-лесно смилаема и е пълна с хранителни вещества, които пшеницата няма.
В тази рецепта можете да използвате и 100% пълнозърнесто брашно от спелта за по-тъмен, по-груб хляб, еднакво вкусен е. Орехите също са чудесно допълнение за още по-вкусен хляб.
Обещавам, след като започнете да правите свой собствен хляб с конопено семе, ще се пристрастите към него!