Начин на приготвяне
За тестото омесете заедно маслото, захарта, ваниловата захар, яйцето, брашното, бакпулвера и солта.
Увийте тестото за пай в стреч фолио и охладете за 60 минути.
Загрейте фурната до 180 °C (конвекция: 160°C).
Извадете тестото от хладилника. Разточете върху леко набрашнена работна повърхност, докато стане малко по-голямо от формата с подвижно дъно.
Поставете тестото във формата и го притеснете с пръсти, докато получите ръб с височина 3 см.
За плънката: Обелете ябълките, отстранете сърцевината и нарежете на малки купчета. Смесете с канела и лимонов сок в купа. Разстелете ябълковите кубчета върху тестото.
За раздробеното тесто върху ябълковия пай: за кратко омесете маслото, захарта, ваниловата захар, брашното и солта след това разпределете върху пая, като накъсате парченца от тестото или настържете с ренде, както ви е удобно.
Печете ябълковия сладкиш в предварително загрята фурна за 55-60 минути.
Оставете да се охлади напълно и едва след това го извадете от формата.
Поднесете със сметанов сладолед или разбита сметана.
Насладете се на сочният класически ябълков пай!
Да ви е сладко !