Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен венец за Великден

Козуначен венец за Великден

Козуначен венец за Великден
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Великденски козуначен венец, с който нямаме търпение да окичим трапезата"

Необходими Продукти

  • закваска
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 135 г
  • вода - 75 мл топла
  • мая - 13 г прясна
  • тесто
  • шоколад - 100 г
  • захар - 75 г
  • брашно - 400 г
  • стафиди - 100 г
  • краве масло - 120 г
  • сол - щипка
  • прясно мляко - 120 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • пудра захар - за поръсване
  • краве масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки за закваската. Разбъркайте и оставете за половин час да се активира.

Пресейте брашното, добавете жълтъците, захарта, затопленото мляко. Замесете козуначено тесто, добавяйки по малко мекото масло.

Месете тестото, докато започне да се отлепя от купата, добавете маята и отново замесете. Покрийте с фолио и оставете да втаса.

Разточете тестото в правоъгълна форма. Подредете шоколад и стафиди отгоре, навийте на руло. Разрежете на две по дължина. Преплетете двете ленти. Ще се получи козуначена плитка.

Оформете кръг от нея. Намажете козуначения венец с масло. Оставете за 40 мин. Печете за 40 мин. на 190 градуса.

Козуначения венец за Великден поръсете с пудра захар, щом бъде готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: