Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладката вода с една лъжица захар и се оставя да бухне. Пресява се брашното в тава, оформя се кладенче, сипваме топло прясно мляко, сол, захар, яйцата, като се отделя един жълтък за намазване.
Добавя се олиото и замесваме меко гладко тесто , което се покрива с фолио и оставяме да втаса 40 минути.
Втасалото тесто се разточва на кора и с чашка или ринг се изрязват кръгчета с диаметър 8-10 см. Нареждат се едно до друго, като леко се застъпват, и навиваме роза. Така се оформят 7-8 рози, поставят се във форма за кекс върху хартия за печене или друга подходяща тава и оставяме още 20 минути да си почине тестото.
Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. вода и поръсваме сусам. Печем венеца от рози на умерена фурна 180 градуса до готовност. Изважда се в поднос и поднасяме на празничната трапеза.
Коментари