Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена риба в кора от сол

Печена риба в кора от сол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Печена риба в кора от сол
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
12/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Един от най-вкусните начини за приготвяне на печена риба - в кора от сол"

Необходими Продукти

  • риба - 2 бр. по 450 г всяка
  • чесън - 2 скилидки
  • краве масло - 20 г
  • морска сол - 1 кг едра едра (или малко повече)
  • белтък - 1 бр. от малко яйце
  • зехтин - за поръсване при поднасяне
  • магданоз - за украса и свежест
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подходящи за печене в кора от сол са белите риби със стегнато, но в същото време нежно месо. Например идеални за целта са ципурата, фагри, лаврак или червен снапер (червен берикс), който в случая аз съм избрала. Това е една изключително вкусна риба, наподобяваща на фагри по външен вид, защото са от едно и също семейство.

Който и от тези видове да изберете, можете да използвате тази рецепта. Условието обаче е рибите да не са под 350 г (идеално тегло би било 450 г), ако ще правите 2 за индивидуални порции.

Също така може да изберете вместо две, една по-голяма риба от килограм или повече. Тогава времето за печене ще се увеличи, както и количеството сол.

И така, дотук ни стана ясно относно вида на рибата и грамажа ѝ, а следващото важно условие е как да бъде обработена най-добре.

Почистването на риба, която ще приготвяме в кора от сол, се състои само в изваждане на вътрешностите и измиване. Не е нужно нищо друго, нито дори премахване на люспите - не се тревожете, те ще си останат залепени при солта впоследствие. Е, разбира се понякога купуваме рибата със свалени вече люспи, но нищо - и това не е проблем.

Подготвяме си солта, като я сипваме в голяма купа и разбъркваме с яйчения белтък - той помага да стегне при печенето и се образува хубава кора, под която нашата сочна риба на фурна ще се задуши и сготви перфектно.

В тавичка застиламе хартия за печене (удобство за по-лесно почистване и предотвратяване от залепване).

Покриваме с фин пласт от солта, а може и без сол на дъното, без значение е.

Полагаме една до друга рибите на малко разстояние и в коремчетата слагаме по една смачкана скилидка чесън и парче масло. Плътно покриваме със сол, като притискаме дебелия пласт.

Оставяме главата открита или можем да покрием всичко и направим дупка само там, където е очето на рибата - по него ще се ориентираме кога е готова.

Печем рибата в сол на 200 °C за 35 минути или както казахме - ориентираме се по оченцето, което щом побелее, нашата риба е идеално сготвена.

Някои готвачи оставят и опашката открита. Така, щом я дръпнат и тя излиза с лекота, означава, че рибата е готова.

Това е може би един от най-лесните начини за приготвяне на риба на фурна, а за това колко вкусна става - преценете сами. Просто е разкошна, запазила в себе си всички аромати и сокове.

Сол си поема, колкото и е нужна, и не се тревожете, че ще е пресолена.

Сервирането се осъществява по следния начин:

С чукче се напуква кората от сол и се отстранява. Рибите се изваждат и се отделят само вътрешните рибни филета.

Поднасят се с поръска от зехтин, подходящ сос, салата, картофки или каквото ви е на сърце.

Аз лично обичам натуралния вкус на приготвената по този начин печена риба в кора от сол и само я поръсвам със зехтин и малко лимон.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: