Начин на приготвяне
Подходящи за печене в кора от сол са белите риби със стегнато, но в същото време нежно месо. Например идеални за целта са ципурата, фагри, лаврак или червен снапер (червен берикс), който в случая аз съм избрала. Това е една изключително вкусна риба, наподобяваща на фагри по външен вид, защото са от едно и също семейство.
Който и от тези видове да изберете, можете да използвате тази рецепта. Условието обаче е рибите да не са под 350 г (идеално тегло би било 450 г), ако ще правите 2 за индивидуални порции.
Също така може да изберете вместо две, една по-голяма риба от килограм или повече. Тогава времето за печене ще се увеличи, както и количеството сол.
И така, дотук ни стана ясно относно вида на рибата и грамажа ѝ, а следващото важно условие е как да бъде обработена най-добре.
Почистването на риба, която ще приготвяме в кора от сол, се състои само в изваждане на вътрешностите и измиване. Не е нужно нищо друго, нито дори премахване на люспите - не се тревожете, те ще си останат залепени при солта впоследствие. Е, разбира се понякога купуваме рибата със свалени вече люспи, но нищо - и това не е проблем.
Подготвяме си солта, като я сипваме в голяма купа и разбъркваме с яйчения белтък - той помага да стегне при печенето и се образува хубава кора, под която нашата сочна риба на фурна ще се задуши и сготви перфектно.
В тавичка застиламе хартия за печене (удобство за по-лесно почистване и предотвратяване от залепване).
Покриваме с фин пласт от солта, а може и без сол на дъното, без значение е.
Полагаме една до друга рибите на малко разстояние и в коремчетата слагаме по една смачкана скилидка чесън и парче масло. Плътно покриваме със сол, като притискаме дебелия пласт.
Оставяме главата открита или можем да покрием всичко и направим дупка само там, където е очето на рибата - по него ще се ориентираме кога е готова.
Печем рибата в сол на 200 °C за 35 минути или както казахме - ориентираме се по оченцето, което щом побелее, нашата риба е идеално сготвена.
Някои готвачи оставят и опашката открита. Така, щом я дръпнат и тя излиза с лекота, означава, че рибата е готова.
Това е може би един от най-лесните начини за приготвяне на риба на фурна, а за това колко вкусна става - преценете сами. Просто е разкошна, запазила в себе си всички аромати и сокове.
Сол си поема, колкото и е нужна, и не се тревожете, че ще е пресолена.
Сервирането се осъществява по следния начин:
С чукче се напуква кората от сол и се отстранява. Рибите се изваждат и се отделят само вътрешните рибни филета.
Поднасят се с поръска от зехтин, подходящ сос, салата, картофки или каквото ви е на сърце.
Аз лично обичам натуралния вкус на приготвената по този начин печена риба в кора от сол и само я поръсвам със зехтин и малко лимон.
Да ви е вкусно!