Начин на приготвяне
Лукът, чесънът и доматите се нарязват на дребно, праза - на колелца.
Зеленчуците се поставят в тавичка, овкусяват се с подправките и се сипва 1.5 л вода.
Пилешкото се натрива с черен пипер и сол и се слага върху зеленчуците. Пече се всичко около 40 минути на 180 °C до запичане на месото.
След това се изважда, прибавя се измития и почистен ориз и се разбърква.
Обръща се месото от другата страна и отново се слага върху зеленчуците.
Печем апетитното пиле с ориз още около 20 минути, до изпичане на месото, набъбване на ориза и поемане на водата.
След като е готово пилешкото с ориз и праз на фурна, се разпределя на порции и се консумира топло.
Може пилешко с ориз и праз на фурна допълнително да се овкуси с чеснов сос.