Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки от нахут

Питки от нахут

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Питки от нахут1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
21 мин.
Порции
16-20 бр.

Необходими Продукти

  • мая - 30 г прясна или 2 пакетчета суха (по 7 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • нахут - 250 г от консерва
  • брашно - 5 чаши (750 г)
  • сол - 2 ч.л.
  • зехтин - 6 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и солта се разтварят в 1/2 чаша от водата и оставете около 15 мин. да шупне. Нахута с останалата вода се пюрира в блендер. В голяма купа се смесват брашното със солта, получената вече каша от мая, нахутеното пюре и 4 с.л. от зехтина.

Меси се докато стане гладко и еластично тесто, което се оставя да втаса. Когато тестото е готово след приблизително час и половина се меси за 2 мин. Разделя се на 16-20 еднакви парчета и се оформят на кръгли питки. Всяка от тях се намазва с останалия зехтин. С назъбен нож се правят кръстовидни прорези.

Питчиците се прехвърлят върху две намазнени форми за печене, като се оставя разстояние между тях и се покриват с кърпа. Оставят се да втасват 1 час. Предварително фурната се загрява до 220 градуса и се пекат около 20 мин., или докато станат златисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: