Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Сос за спагети»Паста с кладница и прошуто

Паста с кладница и прошуто

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Паста с кладница и прошуто
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
46 мин.
Порции
3
"Чинийка с паста с гъби и прошуто е всичко, което искаме да видим пред себе си точно сега"

Необходими Продукти

  • паста - 500 г едра (напр. макарони, тортигони, папарделе)
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • Сос за пастата
  • прошуто - 6 - 8 дълги, тънки слайса
  • кладница - 100 г
  • лук - 1/2 глава, кромид
  • сметана - 450 г готварска
  • грана падано - 100 г
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много вкусна и уханна паста с кладница и прошуто!

Започнете от соса за пастата, като накълцате на много ситно лука и го сложите да се пържи в зехтина (в дълбок тиган).

През това време си почистете и накълцайте също на дребно гъбките кладница и когато лука омекне ги сложете и тях в мазнината при него.

Запържете за 3 минутки, а ако забележите, че лукът става по-тъмно златист, намалете огъня.

Нарежете прошутото на парченца (заделете два слайса от него за гарниране при сервиране) и също прибавете в тигана за кратко, за да си пусне аромата.

Паралелно с това сложете пастата да се вари в обилно количество вода с малко сол и зехтин за времето, указано на пакета.

Сипете сметаната, сол и пипер при лука, гъбите и прошутото и оставете соса да си къкри на слаб/умерен огън.

Ако ползвате по-лека и течна сметана, можете да сгъстите соса и с две-три лъжици крема сирене, получава се страхотно.

Нарежете на дребно или настържете половината от твърдото, ароматно сирене Грана Падано. Сложете го в соса и бъркайте.

Когато пастата е сварена, я прехвърлете в тигана при богатия сос с малко от водата от варенето.

Увеличете огъня, за да се сгъсти сосът по-бързо и стане кремообразен (нишестето във водата от варенето помага за това).

Сервирайте вкусната паста с поръска от останалото Грана Падано на едри люспи у големи късове прошуто.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: