Начин на приготвяне
Много вкусна и уханна паста с кладница и прошуто!
Започнете от соса за пастата, като накълцате на много ситно лука и го сложите да се пържи в зехтина (в дълбок тиган).
През това време си почистете и накълцайте също на дребно гъбките кладница и когато лука омекне ги сложете и тях в мазнината при него.
Запържете за 3 минутки, а ако забележите, че лукът става по-тъмно златист, намалете огъня.
Нарежете прошутото на парченца (заделете два слайса от него за гарниране при сервиране) и също прибавете в тигана за кратко, за да си пусне аромата.
Паралелно с това сложете пастата да се вари в обилно количество вода с малко сол и зехтин за времето, указано на пакета.
Сипете сметаната, сол и пипер при лука, гъбите и прошутото и оставете соса да си къкри на слаб/умерен огън.
Ако ползвате по-лека и течна сметана, можете да сгъстите соса и с две-три лъжици крема сирене, получава се страхотно.
Нарежете на дребно или настържете половината от твърдото, ароматно сирене Грана Падано. Сложете го в соса и бъркайте.
Когато пастата е сварена, я прехвърлете в тигана при богатия сос с малко от водата от варенето.
Увеличете огъня, за да се сгъсти сосът по-бързо и стане кремообразен (нишестето във водата от варенето помага за това).
Сервирайте вкусната паста с поръска от останалото Грана Падано на едри люспи у големи късове прошуто.
Добър апетит!