Начин на приготвяне
Почистете и измийте спанака, магданоза и праз лука.
Разтворете кубчетата бульон в гореща вода.
В получения бульон бланширайте спанака и магданоза за 30 секунди, извадете ги с решетъчна лъжица и прехвърлете в ледена вода.
Процедете добре, пасирайте ги с лъжица зехтин и лъжица бульон и оставете настрани.
Тенджерата с бульона дръжте на топъл котлон.
В тиган запържете прошутото без мазнина. Прехвърлете на кухненска хартия и оставете настрана.
Когато се охлади, нарежете на ситно.
Нарежете праз лука на ситно, намачкайте чесъна.
В тигана с остатъчната мазнина от прошутото, разтопете половината масло, прибавете супена лъжица зехтин и когато загрее, запържете празлука, прибавете мащерката, чесъна и ориза Арборио.
Пържете с постоянно бъркане, докато оризовите зрънца не сменят цвета си, тогава долейте виното и изчакайте да се изпари алкохолът.
Следващите 30 минути с постоянно бъркане доливайте малко по малко бульона, докато оризът попие течността, след това доливайте още.
Накрая прибавете пюрето от спанак и магданоз и разбъркайте добре вкусното ризото.
Когато оризът е вече сготвен, свалете от огъня, прибавете пармезана и останалото масло, разбъркайте добре и веднага сервирайте посипано с прошуто и листчета пармезан.
Да ви е вкусно с това зелено ризото със спанак и прошуто