Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с прошуто и праз

Ризото с прошуто и праз

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Ризото с прошуто и праз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • зехтин - 1 1/2 ч.л.
  • масло - 3 с.л.
  • праз - 2 стръка, нарязан на парчета
  • прошуто - 175 г, нарязано на парчета
  • гъби - 1 ч.ч. нарязани
  • ориз - 1 1/2 ч.ч. за ризото
  • бульон - 4 ч.ч. пилешки
  • магданоз - 3 с.л. листа, нарязани
  • пармезан - 1/2 ч.ч. настърган
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте в тиган олиото и маслото и в тях изпържете праза, докато омекне. Оставете настрани няколко парчета прошуто, за да гарнирате с тях, а останалата част ги сложете в тигана при праза. Пържете около минута.

След това прибавете гъбите о продължите да пържите, като едновременно с това бъркате за около 2-3 минути или докато гъбите станат кафяви на цвят.

Прибавете ориза. Гответе, бъркайки за около 1-2 минути. Сипете вътре част от горещия пилешки бульон. Бъркайте, докато се поеме от ориза и след това сипете останалата част. Продължете по същия начин, докато целият бульон бъде поет.

Когато ризотото стане готово и оризът е омекнал, поръсете с магданоза и пармезана. Преди да поднесете, покрийте ястието с капак и го оставете леко да се охлади.

С помощта на лъжица го пресипете в купа и отгоре наредете оставените парчета от прошутото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: