Начин на приготвяне
Рецептата може да се реализира и със свинска рибица от друга порода, но аз ви препоръчвам да опитате точно с иберико, защото наистина има разлика в качествата на месото и определено породата иберико има по-сочно, крехко и вкусно месо.
Почистете бонфилето от външните ципи и натрийте със черен пипер, розмарин, две лъжици зехтин и лютия сос (после не се усеща почти в ястието). Полейте с малко червено винце и хубаво оваляйте в него месото.
Покрийте със фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 2 до 5 часа.
Извадете рибицата на стайна температура докато приготвяте соса и си я нарежете на парчета с дебелина около 3.5 см.
Накълцайте лука за соса и го задушете за около 10 минути в зехтина.
Добавете виното и водата, с разбито в тях нишесте.
Натрошете кубчето бульон и бъркайте 10 минути докато получите кремообразен сос.
Дръпнете от огъня, добавете горчицата и сол на вкус и пасирайте до гладкост.
Загрейте на силен огън дълбок тиган с 3-4 лъжици зехтин и запечатайте бонфиленцата до златисто от всички страни.
Печете месото до желаната от вас степен на готовност, но имайте предвид, че ако силно препечете, всяко едно месо става сухо. Затова най-добрия вариант е коричка със хубав загар и сочна вътрешност.
Готовите малки пържолки залейте със соса и когато заври, дръпнете от огъня и веднага разпределете в две порции.
Поръсете със ситно скълцан див лук и поднесете с хубаво вино.
Бонфилето иберико в сос от лук и горчица е готово.
Коментари