Начин на приготвяне
Първо пригответе кваса. Омесете брашното заедно с маята на малка топчица тесто. Пуснете го в купа с топла вода и изчакайте да се покаже на повърхността - около 15 минути.
В друга купа смесете бялото с царевичното брашно, посолете и сипете леко затоплената вода.
Добавете ферментиралия квас и постепенно замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавяйте още брашно.
Месете 10-тина минути, за да стане по-хубав хлябът. Оформете го и го сложете в тава, която сте поръсили с царевично брашно. Отгоре също го поръсете.
Може да направите няколко разреза по повърхността на хляба. Оставете го да втаса на топло за един час.
Загрейте фурната на 250 градуса. Печете хляба 10 минути, след което намалете на 190 градуса и продължете печенето още 30-тина минути.
От време на време напръсквайте стените и дъното на фурната с вода - така хлябът ще получи много хубава коричка.
Охладете го върху решетка и завийте с кърпа за няколко минути.
Царевичният хляб с мая е готов.