Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Зеленчукова лазаня с тиквички, печени чушки и гъби

Зеленчукова лазаня с тиквички, печени чушки и гъби

Vesela SHVesela SH
Чирак
51313126150
Зеленчукова лазаня с тиквички, печени чушки и гъби
Снимка: Vesela SH
2 / 5
14/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Зеленчуковата лазаня е голяма вкусотийка! Честичко си я хапваме"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • кори за лазаня - 250 г (без варене)
  • тиквички - 3 бр.
  • чушки - 8 - 10 бр. червени
  • гъби - 400 г
  • копър - 3 - 4 стръка
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • масло - 50 г
  • зехтин - или олио за намазване на грил тигана
  • сол - на вкус
  • За доматения сос
  • домати - 400 грама белени (от консерва)
  • зехтин - 2 с.л. или олио
  • босилек - 1 с.л, нарязан на ситно
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • За сос Бешамел
  • масло - 50 г
  • брашно - 50 г /три супени лъжици /
  • прясно мляко - ½ л
  • сол - щипка
  • бял пипер - щипка
  • индийско орехче - щипка
  • За поръсване
  • кашкавал - 150 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите, нарежете ги на по-едри парчета, посолете с щипка сол и ги задушете с масло.

Изчистете от дръжките и семките чушките и ги изпечете, след като изстинат ги обелете и нарежете по дължина на четири половинки или както прецените.

Обелете и нарежете на филийки тиквичките с дебелина около ½ см и ги изпечете на грил тиган, колкото да омекнат, след което ги овкусете със сол и ситно нарязан копър.

Доматен сос: На дъното на дълбок съд сложете малко мазнина, изсипете пасираните домати, добавете 1 с.л. сол и 2 с.л захар, сварете до сгъстяване.

Малко преди да ги свалите от огъня добавете босилек и щипка черен пипер.

Сос Бешамел: В подходяща тенджера на котлона разтопете маслото, добавете брашното и леко го запържете.

Добавете на тънка струя при непрекъснато разбъркване кипящото мляко и разбърквайте енергично, за да не стане на бучки, варете докато се получи необходимата гъстота, например гъстотата на боза, посолете със сол, добавете настъргано индийско орехче и щипка бял пипер.

На дъното на тава изсипете част от белия сос, върху соса подредете кори за лазаня, полейте ги с част от доматения сос, след което наредете тиквички, чушки и гъби, поръсете с магданоз, залейте с част от белия сос, сложете втори пласт от корите за лазаня, след което доматен сос, зеленчуци, бял сос и така редите на слоеве до изчерпване на продуктите, като накрая завършете с кори покрити с доматен сос или с бял сос, както прецените, и настърган кашкавал.

Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 мин. според фурната.

Зеленчуковата лазаня с тиквички, печени чушки и гъби е голяма вкусотийка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: