Начин на приготвяне
Измийте и подсушете месото от свински врат с кухненска хартия.
Смесете предвидените за маринатата съставки, освен зехтина, намажете стековете от двете страни да се подправят добре, залейте със зехтина, покрийте и оставете на хладно за една нощ, за да се маринова месото.
Бланширайте левурдата за 20-30 секунди, според това колко е прясна. Оцедете и веднага сложете в ледена вода. Отново оцедете добре, подсушете с хартия и сложете в добре загрято олио, обърнете 1-2 пъти, извадете от олиото, оцедете ги и ги сложете настрани.
В добре загрят тиган запържете месото с маринатата, докато поруменее от двете страни, след това налейте вода да покрие и похлупете. Задушавайте на средна температура, докато омекне. Преди края на готвенето махнете капака, за да се изпари течността, а месото да се позапече.
Докато месото се задушава, пилешкия бульон и сока от ябълки сложете на котлона, докато се редуцира на половина, прибавете маслото, в което е запържена левурдата, ябълковия оцет и подправете със сол и черен пипер на вкус.
В загрятата мазнина запържете гъбите, нарязани на половинки, докато станат кафяви на цвят, прибавете боровинките и бланшираната левурда, задушете за кратко всичко заедно.
Сервирайте месото с гарнитурата от гъби и левурда и залято с приготвения сос.
Свински врат с гъби и боровинки е за истински ценители на ястията със свинско.