Начин на приготвяне
Натопете нахута в хладка вода, оставете за една нощ.
На другия ден оцедете нахута, измийте го и го сложете да се вари с нарязан на едро лук и морков, заедно със сланината, докато омекне напълно.
Размразете рибата, почистете я, филетирайте, отстранете костите и оставете рибата на страни.
Когато нахутът се свари, махнете зеленчуците и оставете течността да се охлади. Отделете 1/5 от сварения нахут и го пасирайте, като долеете 1-2 лъжици от течността, в която е варен.
В полученото грубо пасирано пюре по желание сложете малко заквасена сметана. Останалия нахут процедете, запазете бульона.
В загрят зехтин запържете наденицата, нарязана на кубчета заедно с процедения нахут, като от време на време сипвате от бульона, за да не остане тигана сух.
Накрая прибавете пюрето, подправете с куркума, кимион, сол и черен пипер, разбъркайте и оставете на топло.
В подходящ тиган загрейте мазнина, посолете хека от страната, където е останала кожата, пържете на същата страна около 4 минути, след това обърнете, полейте със сока от един лимон и пържете другата страна, като от време на време поливате отгоре със сока от тигана.
Смесете нахута с пресен кориандър, сервирайте в подходяща чиния, до него сервирайте пържения хек и останалия сос в тигана.
По желание поръсете с лют червен пипер и прясно смлян черен пипер.
Сервирайте с резен лимон. Насладете се на пържения хек с нахут и наденица.