Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Пържен хек с нахут и наденица

Пържен хек с нахут и наденица

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14328598275
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Пържен хек с нахут и наденица
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
24/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Хек с нахут и наденица - ястие, което ще впечатли гостите ви и вашето небце."

Необходими Продукти

  • хек - 2 - 3 бр., замразен
  • нахут - 150 - 200 г, сух
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 малка глава
  • пушена сланина - 1 слайс
  • наденица - 100 гпушена домашна
  • лимон - 2 бр.
  • куркума - на прах
  • кимион - на прах
  • морска сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • кориандър - пресен
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натопете нахута в хладка вода, оставете за една нощ.

На другия ден оцедете нахута, измийте го и го сложете да се вари с нарязан на едро лук и морков, заедно със сланината, докато омекне напълно.

Размразете рибата, почистете я, филетирайте, отстранете костите и оставете рибата на страни.

Когато нахутът се свари, махнете зеленчуците и оставете течността да се охлади. Отделете 1/5 от сварения нахут и го пасирайте, като долеете 1-2 лъжици от течността, в която е варен.

В полученото грубо пасирано пюре по желание сложете малко заквасена сметана. Останалия нахут процедете, запазете бульона.

В загрят зехтин запържете наденицата, нарязана на кубчета заедно с процедения нахут, като от време на време сипвате от бульона, за да не остане тигана сух.

Накрая прибавете пюрето, подправете с куркума, кимион, сол и черен пипер, разбъркайте и оставете на топло.

В подходящ тиган загрейте мазнина, посолете хека от страната, където е останала кожата, пържете на същата страна около 4 минути, след това обърнете, полейте със сока от един лимон и пържете другата страна, като от време на време поливате отгоре със сока от тигана.

Смесете нахута с пресен кориандър, сервирайте в подходяща чиния, до него сервирайте пържения хек и останалия сос в тигана.

По желание поръсете с лют червен пипер и прясно смлян черен пипер.

Сервирайте с резен лимон. Насладете се на пържения хек с нахут и наденица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: