Начин на приготвяне
Почистете ябълките от сърцевината и ги настържете на едро ренде.
Разбийте яйцата със захарта от фурми до пухкав крем (доколкото е възможно). Аз разбивах сместа около пет минути.
След това добавете пресятото брашно, бакпулвера, цейлонската канела и разтопеното краве масло. Разбъркайте добре.
Вземете една форма за кекс (стандартен размер) и изсипете половината от сместа.
Отгоре разпределете половината от настърганите ябълки.
Разпределете още един слой от сместа и отново поръсете с останалите настъргани ябълки. Завършете със слой от сместа.
Печете ябълковия сладкиш в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Аз използвах и вентилатор. Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
През това време разтопете кравето масло и към него добавете сиропа от фурми и накълцаните на малки парченца орехи.
След като сладкишът се изпече, го извадете от фурната и полейте със сместа. Върнете го отново във фурната за 5-6 минути.
Изключете фурната и оставете сладкиша вътра, но открехнете вратичката на фурната, за да изстива.
Разрежете и консумирайте с топка кисело мляко или бита сметана.
Сочният сладкиш с ябълки и фурми а ла Шула Модан е готов.