Начин на приготвяне
Краставиците се почистват от дръжки и цвят. Измиват се много добре.
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на четири. Копърът се измива, като се взима цветът с малка част от дръжката.
В малък бидон се нареждат краставиците плътно, като се оставя малко празно място преди гривната на бидона. Не се нареждат до края на бидона.
Зърната бахар и черен пипер се пускат между краставиците. Отгоре се слагат лукът и копърът.
Солта се разбърква със 100 мл вода в отделен съд до пълното разтопяване. Солта трябва да се премери точно, като не се слага по-малко, тъй като ще се развалят, както и повече, т.к. ще се пресолят.
След като солта се разтопи, се изсипва в бидона. Налива се допълнително вода до гривната на бидона.
Бидонът се затваря плътно и се оставя на хладно.
Всеки ден бидонът се обръща няколко пъти, докато краставиците втасат.
Бидонските кисели краставички от едно време са чудни.