Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се разделя на две части. Едната част се слага в купа, в която ще се меси. Прибавя се сухата мая и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в която се изсипва хладката вода. Разбърква се с дървена лъжица и сместа се оставя да шупне, за да се получи квас. Не се покрива с кърпа.
Когато квасът шупне, се прибавя солта, захарта, олиото и останалото лимецово брашно.
Замесва се тесто, като първоначално се бърка с дървена лъжица, след което се меси с намазани с олио ръце. Тестото се оставя да шупне, покрито с кърпа.
След като е готово, тестото се разточва на лента, която се нарязва на 20 еднакви парчета.
Всяко парче се прави на топче и се оставя в тава върху хартия за печене на разстояние 5 см. помежду им.
Топчетата се оставят да отлежат 10 мин., след което на всяко топче се прави вдлъбнатинка с дъното на чаша, която е намазана с олио.
Във вдлъбнатината се слага равномерен слой пълнеж от извара.
Краищата на ватрушката се намазват с разбъркано яйце.
Лимецовите ватрушки с извара се оставят да отлежат още 10 мин., след което се пекат 15 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Изваждат се от фурната и краищата се намазват с масло.
Ако и вие обичате сиренки, тези закуски с извара, вдъхновени от руската кухня, ще ви харесат много.