Начин на приготвяне
Измийте и подсушете пилето. Намажете го добре с част от маслото, червения и черния пипер - отвън и отвътре. Нарежете наденичките и лука ситно. Загрейте олиото на умерена температура. Запържете лука за 3 мин. добавете наденичките.
След около 5 мин. добавете предварително ситно нарязания чесън, още около 30 г масло и 100 мл бульон. Оставете сместа да поври около 15 мин. и добавете клончето джоджен. При готовност махнете клончето, отцедете плънката и напълнете пилето.
Около така разположеното пълнено пиле наредете едро нарязани картофи, моркови и лук. Сипете бирата и останалия бульон и добавете останалото масло. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 1 час и 30 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Когато изтече времето, извадете част от зеленчуците и соса и върнете тавата с пилето и допечете още около 15 мин. без фолио, за да се зачерви. Пасирайте извадените зеленчуци и сос, овкусете със сол при необходимост. Сложете соса да ври на котлона на бавен огън. Добавете сметаната, разбъркайте и оставете соса да ври докато се редуцира. Поднесете порция от пилето със зеленчуците полято обилно със сос.
Рецептата е взаимствана от книгата Манчев срещу Шишков.