Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пълнено пиле с наденички и зеленчуци

Пълнено пиле с наденички и зеленчуци

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пълнено пиле с наденички и зеленчуци
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5
"Затаете дъх и направете място - влиза негово величество пълнено пиле с наденички и зеленчуци"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 бр. пиле/кокошка (около 1.200 кг.)
  • наденички - 250 г варено - пушени
  • джоджен - 1 клонче пресен
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • лук - 1 глава
  • картофи - 4 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • масло - 100 г
  • бульон - 500 мл зеленчуков
  • сметана - 100 мл за готвене
  • бира - 200 мл.
  • олио - 2 с.л.
  • пипер - 2 ч.л. червен
  • пипер - 1 ч.л черен
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете пилето. Намажете го добре с част от маслото, червения и черния пипер - отвън и отвътре. Нарежете наденичките и лука ситно. Загрейте олиото на умерена температура. Запържете лука за 3 мин. добавете наденичките.

След около 5 мин. добавете предварително ситно нарязания чесън, още около 30 г масло и 100 мл бульон. Оставете сместа да поври около 15 мин. и добавете клончето джоджен. При готовност махнете клончето, отцедете плънката и напълнете пилето.

Около така разположеното пълнено пиле наредете едро нарязани картофи, моркови и лук. Сипете бирата и останалия бульон и добавете останалото масло. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 1 час и 30 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Когато изтече времето, извадете част от зеленчуците и соса и върнете тавата с пилето и допечете още около 15 мин. без фолио, за да се зачерви. Пасирайте извадените зеленчуци и сос, овкусете със сол при необходимост. Сложете соса да ври на котлона на бавен огън. Добавете сметаната, разбъркайте и оставете соса да ври докато се редуцира. Поднесете порция от пилето със зеленчуците полято обилно със сос.

Рецептата е взаимствана от книгата Манчев срещу Шишков.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: