Начин на приготвяне
Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа. Нарежете кравето масло на малки парченца и го добавете към брашното.
Маслото и брашното се претриват, за да станат на трохи. След като парченцата тесто станат по-големички, добавете водата.
Водата е добре да я добавяте на части, защото може тестото да не поеме цялата вода.
Затова процедирайте с добавяне на вода на части. С добавянето на водата ще получите топка тесто.
Сложете го в купа и го покрийте с фолио. Поставете купата за един час в хладилник, за да стегне.
През това време пригответе плънката.
В купа чукнете яйцата и ги разбийте на пяна. Добавете рикотата, сварения и отцеден грах, мащерката и солта. Разбъркайте добре до хомогенизиране.
Разполовете сварените яйца.
След това разточете тестото на два тънки листа.
Пригответе си две тавички с подходящи размери или една по-голяма. Поставете внимателно разточените кори тесто върху тавичките.
След това изсипете приготвената плънка, а в нея поставете сварените и разполовени яйца.
Намажете частите, които се виждат от тестото с разбит белтък, поръсете с филирани бадеми.
Печете соления пай на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Соленият пай с грах и рикота е страхотен!