Начин на приготвяне
Чушките се заливат с вода и се оставят да набъбнат. Целината се измива, обелва се и се настъргва, лукът се нарязва на ситно и се задушават заедно на тих огън под капак.
Към задушените лук и целина се прибавят царевицата и нарязаните на ситно чесън и домати. Разбърква се, изчаква се да кипне и се овкусява с мащерка, сол и копър.
Малко преди плънката да се свали от огъня, която трябва да остане на мазнина, се поръсва и червеният пипер.
Чушките се пълнят с готовата плънка. Пълнените чушки се нареждат се в тавичка, заливат се с малко вода и се запичат за около 30 минути в умерена фурна.
Готовите постни пълнени чушки с царевица може да поднесете с доматен сос или с бял сос, ако предпочитате.