Gotvach.bg»Рецепти»Млечни продукти и заместители»Приготвяне на домашен кефир

Приготвяне на домашен кефир

Приготвяне на домашен кефир
Снимка: Нина Б Иванова
2 / 4
27/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Ето как да си приготвите домашен кефир - полезен и вкусен"

Необходими Продукти

  • кефир - 3 с.л. от гъбата
  • прясно мляко - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете 2-3 с.л. кефир от гъбата. Добавете млякото, което трябва да е студено. Ако е домашно, първо го сварете, изчакайте да изстине и тогава го добавете. Добре е да се ползва мляко с висока масленост - поне 3.7%.

Измийте кефира добре преди да го добавите в млякото. Може да го направите с пластмасова цедка на тънка струя на чешмата, за да не го повредите. Когато се прави домашен кефир, се използват само пластмасови съдове и прибори.

Щом го смесите с млякото, затворете съда и оставете на тъмно, извън хладилник. Може да разбърквате от време на време. След 48 часа ще получите кефир с гъст слой кисело мляко отгоре.

За да отделите кефира от гъбата, ползвайте пластмасова цедка и купа. Сложете цедката над купата и сипете кефира с гъбата. Разбъркайте внимателно до прецеждане. Съхранявайте готовия кефир с буркан в хладилника.

С течение на времето гъбата ще расте и ще трябва да прибавяте повече мляко. Първия път обаче спазвайте пропорциите.

Ако искате да оставите гъбата да си почине, сложете я в съд с мляко 1:1 в хладилник. Там може да престои до 2 седмици. После трябва да смените водата с млякото. Преди да прехвърлите гъбата, трябва да я измиете хубаво.

Това са тънкостите в приготвянето на домашен кефир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: