Начин на приготвяне
В купа сложете 2-3 с.л. кефир от гъбата. Добавете млякото, което трябва да е студено. Ако е домашно, първо го сварете, изчакайте да изстине и тогава го добавете. Добре е да се ползва мляко с висока масленост - поне 3.7%.
Измийте кефира добре преди да го добавите в млякото. Може да го направите с пластмасова цедка на тънка струя на чешмата, за да не го повредите. Когато се прави домашен кефир, се използват само пластмасови съдове и прибори.
Щом го смесите с млякото, затворете съда и оставете на тъмно, извън хладилник. Може да разбърквате от време на време. След 48 часа ще получите кефир с гъст слой кисело мляко отгоре.
За да отделите кефира от гъбата, ползвайте пластмасова цедка и купа. Сложете цедката над купата и сипете кефира с гъбата. Разбъркайте внимателно до прецеждане. Съхранявайте готовия кефир с буркан в хладилника.
С течение на времето гъбата ще расте и ще трябва да прибавяте повече мляко. Първия път обаче спазвайте пропорциите.
Ако искате да оставите гъбата да си почине, сложете я в съд с мляко 1:1 в хладилник. Там може да престои до 2 седмици. После трябва да смените водата с млякото. Преди да прехвърлите гъбата, трябва да я измиете хубаво.
Това са тънкостите в приготвянето на домашен кефир.