Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Най-вкусният шаран за Никулден

Най-вкусният шаран за Никулден

ЧародейкатаЧародейката
Новак
47347923
Най-вкусният шаран за Никулден
Снимка: Чародейката
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"За вашите гости пригответе най-вкусния Никулденски шаран"

Необходими Продукти

  • шаран - 2 кг
  • черен пипер
  • сол
  • плънка
  • ориз - 1 к.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • чубрица
  • праз лук - 2 стръка
  • олио - 6 с.л.
  • сливи - 10 бр. сушени
  • заливка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • праз - 2 стръка
  • олио - 5 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • черен пипер
  • захар - 1 ч.л.
  • домати - 800 г консерва
  • люти чушки - 1 бр. сушена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата от люспи, хриле и вътрешности. Измийте добре навсякъде. Посолете със сол и черен пипер и поставете шарана в намазнена тава.

Пригответе плънката като измийте и залейте сушените сливи с гореща вода. Оставете настрани. После им махнете костилките и нарежете на парченца. Запазете водата от тях.

Почистете и нарежете лука, моркова също. Запържете в подходящ тиган с мазнина и малко сол, разбъркайте.

Добавете измития ориз. Щом стане прозрачен, сипете сливите, 4-5 с.л. доматен сок и водата, в която са се киснали сливите. Поръсете със сол, чубрица и черен пипер.

Напълнете шарана и го зашийте. Ако ви остане, сипете плънката около него в тавата.

Заемете се със заливката. Задушете в мазнина наситнения лук, чесън и доматите от консервата. Поръсете със захар, черен пипер и сол. Добавете дафиновия лист и след няколко минути сипете около рибата.

Полейте шарана с мазнина. Печете рибата на 180 градуса за 60 мин. или малко повече.

Най-вкусният шаран за Никулден е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чубрица и риба в едно изречение не могат да съществуват. Явно е, че живеете на 500 км от морето
.
03.12.2021 19:13
1