Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Ориз на фурна»Ориз на фурна с телешко, тръбенки и праз

Ориз на фурна с телешко, тръбенки и праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз на фурна с телешко, тръбенки и праз7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Направо две тави от този ориз на фурна с телешко и гъбки направо"

Необходими Продукти

  • ориз - 400 г кръглозърнест
  • тръбенки - 150 г пресни гъби
  • телешки филенца - 4 бр.
  • праз - 2 стръка
  • олио - около 80 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • чубрица - 2 щипки
  • джоджен - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте в няколко води гъбите тръбенки. Не ги дръжте накиснати във вода, за да не поемат, но пък е неизбежно да не ги измием по- обстойно, тъй като са черни и ако има пръст или клечки, се забелязват трудно.

След като са добре измити, ги изстискайте за всеки случай, ако са поели водата, а после ги накълцайте не едро.

Обелете и нарежете праза. Запържете го в олиото с малко сол до омекване и сипете гъбите и телешкото крехко месце от филета, нарязано на дребни парченца.

Гответе още 2-3 минути и сложете да се запържи леко и оризът, като в този момент добавите и подправките.

Прехвърлете в тава, налейте топла вода в съотношението, което изисква видът ориз, който използвате. Пробвайте бульона как е на сол и ако трябва, посолете допълнително или овкусете с повече от подправките.

Пъхнете в загрята на 200 °C фурна и печете до извиране на водата.

Поднесете вкусния и ароматен ориз на фурна топъл, поръсен с прясно накълцан магданоз по желание.

Добър апетит!

*Използвайте по-голяма тава, за да бъде оризът на фурна с телешко, тръбенки и праз на по-тънък пласт, това е една от тайните, за да не става на каша, но основно си зависи и от сорта и количеството течност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: