Начин на приготвяне
Почистете и измийте в няколко води гъбите тръбенки. Не ги дръжте накиснати във вода, за да не поемат, но пък е неизбежно да не ги измием по- обстойно, тъй като са черни и ако има пръст или клечки, се забелязват трудно.
След като са добре измити, ги изстискайте за всеки случай, ако са поели водата, а после ги накълцайте не едро.
Обелете и нарежете праза. Запържете го в олиото с малко сол до омекване и сипете гъбите и телешкото крехко месце от филета, нарязано на дребни парченца.
Гответе още 2-3 минути и сложете да се запържи леко и оризът, като в този момент добавите и подправките.
Прехвърлете в тава, налейте топла вода в съотношението, което изисква видът ориз, който използвате. Пробвайте бульона как е на сол и ако трябва, посолете допълнително или овкусете с повече от подправките.
Пъхнете в загрята на 200 °C фурна и печете до извиране на водата.
Поднесете вкусния и ароматен ориз на фурна топъл, поръсен с прясно накълцан магданоз по желание.
Добър апетит!
*Използвайте по-голяма тава, за да бъде оризът на фурна с телешко, тръбенки и праз на по-тънък пласт, това е една от тайните, за да не става на каша, но основно си зависи и от сорта и количеството течност.